Bio bodza-szilva vegyes gyümölcslekvár
2013-11-21
Bio fűszeres birsalmalekvár
2018-03-13

Kellemesen savanykás, intenzív ízű és illatú  bio lekvárkülönlegesség. A szilva szépen finomítja a homoktövis érdekes, erőteljes ízét. Magas – több mint 40%-os – homoktövis tartalma biztosítja a lekvár egészségre gyakorolt kedvező hatását.

A homoktövis termése igazi C és E vitamin bomba. Magas ásványi anyag (Ca, Mg, Zn) és flavonoid tartalma, valamint speciális zsírsavösszetétele biztosítja a kedvező élettani hatásokat, pl.: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedést, serkenti a szervezet méregtelenítő működését, védi a májat, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Kiszerelés: 220 g

homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) az egyik legrégebben használt gyógynövény. Termését a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Latin neve arra utal, hogy az ókori görögök lovaikat a növény termésével etették, hogy szőrük fényes, egészséges legyen.

A Föld északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Régebben több helyen előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.


Botanikai leírás

A homoktövis az ezüstfavirágúak rendjének, az ezüstfafélék családjának a tagja. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (olajfűzfa, olajfa).

Sarjtelepes, 1.5-3 m magasságú, lombhullató tövises cserje vagy 8-10 méterre megnövő kis fa. Ágai ezüstösen csillogó pikkelyszerű szőrökkel fedettek és tövisesek. A Szibériából származó nemesített altáji fajtákon a tövisek ritkábbak, vagy hiányoznak. Levelei szórt állásúak, lándzsásak, 4-6 cm hosszúak, fonákjuk ezüstös csillagszőrös.

A homoktövis kétlaki, szélmegporzású cserje. Kétlakisága miatt telepítéskor nő- és hímivarú növényeket is kell ültetni. Bőséges terméshez 9 nőivarúra 1 hímivarú növényt kell számítani, és a szélirányt is figyelembe venni. Virágait a másodéves vesszőkön hozza. A rügyek a hajtás csúcsán tömötten állnak, a porzós egyedeken vastagok, tobozszerűek, a termős egyedeken vékonyak, vesszőhöz simulók. Virágai lombfakadás előtt márciusban nyílnak. Csöves virágai jelentéktelenek. 3-5 éves kortól terem.

Termése egymagvú álbogyó, 6-8 mm átmérőjű gömbölyded vagy tojás alakú, lédús, vékonyhéjú. A gyümölcs szeptember végétől kezd érni és egész télen az ágakon marad.  Hazánkban az altáji fajták egy hónappal korábban érnek. A skandináv államokban, Szibériában és Mongóliában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, szörpként, üdítőitalnak és lekvárnak.

Hatása

A homoktövis termése jelentős mértékben tartalmaz C-vitamint (150-300 mg%), karotint (10-15 mg%),  B1– (0,016-0,039 mg%), B2 vitamint (0,03-0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%). Figyelemre méltó a kalcium-, magnézium- és cinktartalma. A homoktövis terméshúsa 1-2%, magja pedig 12-15%-ban hordoz zsíros olajat, amely más-más összetételt mutat. A  húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, a magban inkább linol- és linolénsavat találhatunk. Magas vitamin- és flavonoid tartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a sugárterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Immunerősítő, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hatásos a máj betegségei ellen, kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre. A magolajnak baktericidhatást tulajdonítanak. Olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress