Bio aszalt szilva
2013-11-21
Birsalmasajt
2013-11-21

Beregi öntésterületen elhelyezkedő, több mint 1 hektáros Milotai bio dióültetvényünkről származó finom dióbél.

Kiszerelés: tetszőleges

A közönséges dió (Juglans regia) a diófafélék családjának dió nemzettségébe tartozó növényfaj. A Juglans regia szó szerint “király diót” jelent. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta a nevét, akinek ezt a fát az ókorban szentelték. (latin Iovis “Jupiter; glans “makk”= “Jupiterdió”).

Eredetileg Dél-Nyugat Ázsiában őshonos. A magyarok a Volga vidékén ismerkedtek meg vele és hozták magukkal.  Lombhullató, 15-25 méter magas fa, mely 80-100 évig is elélhet. A dió virágai váltivarúak, vagyis külön vannak  a hímvirágzatok (porzós barkák) és külön a nővirágok, de egy fán megtalálható mindkettő (egylaki). Szélbeporzású. A megtermékenyülést biztosabbá teszi, ha van a közelében még egy vagy több diófa is. Termése csonthéjas, melyet a zöld dióburok (kopáncs) vesz körbe. Ez éréskor megreped, majd lehullik a termésről. A burokban, valamint a dió többi részében is évszakonként változó mennyiségben megtalálható a juglon nevű vegyület.  Ez vízben oldódva a talajba kerül és így károsítja a többi növényt. A juglon gátolja a sejtosztódást, ezért a rá érzékeny növényeknél növekedési zavart, hervadást és végül pusztulást okoz. A juglonra legérzékenyebbek a burgonyafélék, de káposztát, borsót és spárgát sem érdemes diófa közelébe termeszteni. A diófalevelet soha ne tegyük komposztba.

 A legkiválóbb héjas- és béldió a Milotai dió, melyet Dr. Szentiványi Péter nemesített. Milotán szelektált, igen bőtermő fajta.  Termése gömb alakú, héja középvastag, könnyen törhető. Világos sárga magbele a héjat elég jól kitölti (45-50%). Olajtartalma magas (68%).

A dió kiváló táplálék. Magas a fehérje-, rost-, a kalcium-, vas-, szelén-, magnézium és E-vitamin-tartalma. Gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Sok omega 3 (linolénsav) zsírsavat tartalmaz, amely jótékony hatást gyakorol a szívre. Az omega 3 zsírsavak csökkentik a triglicerid – és a rossz (LDL) koleszterin-szintet, megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, mérséklik a magas vérnyomást.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress